Electrolux EGC8000 – grilování ve velkém

Je prostorný, výkonný a nezastaví se před ničím. I když jej výrobce navrhl pro domácnosti, bez problému zastane práci iv malém restauračním provozu. Jaké je grilování bez kouře a co od něj lze očekávat? Testovali jsme, abychom vám řekli, na co se máte připravit.

Již na první pohled je zřejmé, že se jedná o kontaktní gril, který byl navržen pro intenzivní používání. Robustní litinové povrchy se zabudovanými topnými tělesy, pochromované kovové kryty a robustní rukojeť vám dají pocítit, že se nejedná o žádnou jednorázovku ze supermarketu. Právě naopak.

Stojíte před strojem, který budí respekt a naznačuje, že zvládne přípravu i takových pokrmů, na které menší grily nestačí. Jsou zde však i omezení, se kterými je třeba počítat.

Fantazii se meze nekladou
Ryby, plody moře, zelenina, ovoce a nejrůznější druhy masa. Ať sáhnete po jakékoli kvalitnější surovině, výsledek dokáže překvapit. Ovládací prvek na víku se sice tváří jako přepínač mezi sendvičovým lisem a kontaktním grilem, ve skutečnosti však jde o plynule nastavitelný termostat, který udrží 2400 wattová topná tělesa na uzdě.

Najednou jsme dokázali připravit 6 sendvičů, nebo kompletní masové menu pro 4 osoby. Vysoká teplota povrchů a grilování z obou stran současně jsou jako urychlovač. Za 20 minut máte připravenou pestrou večeři pro šest stolovníků, aniž byste u grilu přeseděli věčnost. To klasický gril na dřevěné uhlí nedokáže. Po zkušenostech, které jsme s tímto grilem nabyli, si dovolíme tvrdit, že malému stravovacímu provozu by svůj úkol zastal bez problému.

Šťavnaté, křupavé, lákavé
Díky rychlé tepelné úpravě a regulovatelnosti teploty můžeme říci, že s výsledky jsme byli spokojeni. Teflonový povrch je skutečně nelepivý a horké plotny uzavřou póry masa dříve, než z něj stačí vytéct šťáva. Gril je přirozeně nakloněn tak, aby výpek odtékal do sběrné nádoby a nekouřil. U zeleniny to však není nic platného. Šťáva s obsahem cukrů se sklízí v předních rozích a přihárá. Zahuštěný sirup se zachycuje na bariéře a nemá šanci uniknout.

Důležité je naučit se správně odhadnout čas potřebný pro přípravu. Tenčí plátky kuřecího masa jsou dokonale propečené již po dvou minutách, u hrubších hovězích steaků z čerstvého masa jsme pro kompletní propečení nepotřebovali více než 10 minut. Pouze grilování jehněčích žebírek si vyžádala 30 minut čistého času. Chvíli potrvá, než teplo pronikne do kostí. Gril dokáže překvapit svým výkonem. Ne, nejde jen o výkon topných těles. Teplo se akumuluje v litinových deskách a ty při nové dávce surovin neochladnou.

Sklovitá cibulka, křupavé plátky brambor, sladká pečená paprika a šťavnaté porce masa jsou neodolatelné. Zatímco spodní plocha hladkým povrchem předává rovnoměrnou dávku tepla, vrchní vroubkovaná deska se postará io lákavý vzhled. Napadlo nás, proč si neušetřit čas při přípravě bramborových placek. Než na oleji to trvá věčnost i na výkonné indukční desce, s oboustranným grilem to jde jako po másle. Stačí jen udělat hromádky hustšího těsta na plotnu a rozmačkat je víkem. Inu, rozchytali se opravdu rychle. Když jsme stejný trik vyzkoušeli s hustším těstem na dolky, bylo okamžitě jasné, že možností bude nepočítaně.

Zbytečně bychom vás lákali na gyros, zapékané sendviče a čerstvého lososa s citrónem a olivovým olejem. Gril si poradil se vším.

Jde to i naplocho
Gril lze samozřejmě použít i pro jednostranné grilování, není to však ono. Víko je ohříváno nepřetržitě, chvílemi překáží a zbytečně plýtvá energií. I nakloněná plocha spodní části ne vždy vyhovuje. Člověk se raději vrátí k pánvi a varnému panelu.

Drobnosti, na které se zapomnělo
Celková konstrukce a provedení jsou fajn, jen místy je zřejmé, že některé díly jsou vyrobeny s nižší mírou preciznosti, než ostatní. Mluvíme o rukojeti, která je s kloubovým mechanismem nejdůležitějším prvkem systému.

Navržena je tak, aby byla výška mezery mezi plotnami variabilní, takže grilování sendvičů bude stejně jednoduché, jako příprava štědře napíchaného ražniči. Funkčnost na jedničku, povrchová úprava kovového odlitku však jaksi chybí. Váhavý spotřebitel si rozdílu všimne. Průmyslové provedení kontrastuje k jemným designům ostatních dílců a může pokazit vizuální dojem.

Horší je to ovšem s uzamykáním. Zámek funguje, ovšem pouze do momentu, kdy gril odložíte ve vertikální podobě kdesi do skříňky. Sevření se samovolně uvolní a gril se otevírá. Je to, jako by někdo horkou jehlou šil součástku, která vypadala na pracovním modelu jinak. I přes několik snah o zprovoznění zámku systém jaksi nefungoval. To však při statickém umístění na pracovišti překážet nemusí.

Připravte si místo
Gril sice nevyžaduje více místa, než mu dokáže nabídnout pracovní deska s 60 centimetrovou hloubkou, měli byste však vědět, že blízké okolí čisté nezůstane. Šťáva prskající z grilovaného masa uniká přes štěrbiny do stran a při každém odklopení víka začnou stékat kapičky oleje a šťávy kdesi do neznáma za gril. Napoprvé si toho možná nevšimnete, při nejbližším úklidu však bude jasné, že máte práci navíc. Kondenzující pára si vždy najde cestu pryč. Přestože i přes kloub, kterým je uchyceno víko k rukojeti. Chce to dostatečnou vzdálenost od všeho, co vyžaduje precizní údržbu.

Nezapomeňte na zásuvku, která musí být v dosahu rukou. Gril nemá vypínač a tak při každém použití je třeba vytáhnout kabel ze zásuvky. Není to pohodlné, dalo by se to řešit i jinak. Jako by se počítalo s tím, že gril využijete jen příležitostně, nebo si k zásuvce předřadíte vypínač.