Tento apartmán prošel kompletní renovací, ale přitom si udržel svůj původní půdorys!

Renovace bytu v budově pocházející z 30. let 20. století není snadná jakýmkoli způsobem, avšak transformace je vzrušující a zajímavý proces, protože se vždy rozhoduje o tom, zda se má zachovat původní pudorys, nebo změnit. Zjistit odpověď na tuto otázku je náročný úkol, kterého se architekti i návrháři interiérů obávají, ale zároveň si ho užívají. Nedávno studium Bogdan Ciocodeică zrekonstruovalo jeden takový prostor. Byt se nachází v centru Bukurešti, hlavního města Rumunska, ve staré budově z roku 1930 s bohatou historií.

I když nebylo možné odstranit žádné vnitřní stěny, nezastavilo to návrháře od kompletní transformace celého bytu, který je v současnosti k nepoznání od toho původního.

Původně byl byt rozdělen do dvou hlavních častí, přičemž hlavní ložnice je jedním z primárních prostorů.

S cílem maximalizovat jasný a otevřený pocit v ložnici, bylo na stěnu naproti oknu umístěno nadměrné zrcadlo.

Koupelna není příliš prostorná, takže v tomto případě byla volba jasná a to směrem k minimalismu, černobílému.

Během posledních 80 let nebylo v bytě provedeno mnoho změn. Po celou dobu se uchovávaly původní povrchové úpravy a zpracování dřeva, i uspořádání zůstalo stejné. Nyní však původní konfigurace již neměla nadále smysl, takže bylo třeba naplánovat rozsáhlou rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že ze strukturálních důvodů nebylo možné změnit rozložení stěn, designéři museli najít jiný způsob reorganizace prostorů. Jejich myšlenkou bylo přeměnit oblast služeb na domácí pracovnu a zacházet s kuchyní a obývacím pokojem jako s jedním velkým prostorem. Samozřejmě bylo provedeno i mnoho menších změn, jejichž úkolem bylo, aby celkový prostor působil otevřeně. Zároveň došlo výběru nové výzdoby, jež byla přizpůsobena současnému a sociálnímu životnímu stylu.

Obecně platí, že nová barevná paleta apartmánu je poměrně jednoduchá a neutrální, s několika jasnými výjevy barev tu a tam.

Staré podlahy byly odstraněny a namísto toho byly instalovány nové podlahy z tvrdého dřeva.

Kuchyně byla zjednodušena a zmodernizována moderním nábytkem a elegantním mosazným a zrcadlovým povrchem.

Obývací pokoj má velmi útulnou a příjemnou atmosféru. Celkový dojem dotváří zebrovaný koberec.

Bílá kuchyňská linka, police a skříně v kuchyni zmizely ve stěnách.

Některé z dlaždic v celém bytě zůstaly staré a některé byly vyměněny za nové, takže došlo ke krásnému spojení mezi minulostí a současností.

Nový interiér bytu je reinterpretací původních hodnot a materiálů.

Stará, původní okna byla zachována, pouze osvěžena. Díky tomu dokonale zapadají do celkového konceptu bytu.

Jídelna již není samostatnou místností, ale spíše vestavěným kuchyňským zařízením.

Různě barevné židle uspořádané kolem oválného jídelního stolu dokonale doplňují kuchyni.

Nové vnitřní uspořádání je zdaleka vhodnější pro moderní a společenský životní styl.